Skab et godt indeklima

En person udvikler dagligt 3 til 4 liter vand i form af vanddamp fra madlavning, vask og ånde. Hvis denne vanddamp ikke ledes bort, vil der opstå fugtskader. udluftning

En bolig er for dårligt udluftet, hvis der er dug på ruderne.

Gør det derfor til en regel at følge nedenstående anvisninger:

Begræns produktionen af vanddamp i køkken og badeværelse og sørg for at fjerne den vanddamp, som opstår.

Selv om der skal spares på varmen, må dette ikke føre til fugtig rumluft og dårlig luftkvalitet.

Opvarmning af frisk luft koster ikke særligt meget.

Udsugningsventilernes indstilling må ikke ændres. Ej heller må ventilerne tilstoppes eller fjernes helt, idet dette kan få alvorlige følger for luftfordelingen boligerne imellem.

Ventilerne bør jævnligt rengøres f.eks. ved afvaskning med lunkent vand tilsat en smule opvaskemiddel.

Ved rengøring bør man påse, at ventilmidten ikke drejes.

Ventiler i køkken og bad må ikke ombyttes.

Kontroller at udsugningsventiler er fuldt åbne, når der vaskes op og laves mad. Ved at lægge låg på gryderne, hindrer man, at der slipper for meget vanddamp ud i rummet. Samtidig sparer man energi.

Luft godt ud i køkkenet efter madlavningen.

I vinduesrammer er indsat friskluftsventiler, der muliggør ventilation, uden at vinduerne åbnes. Lad ventilerne stå konstant helt eller delvist åbne. Det giver en konstant lille luftfornyelse uden store varmetab.

Desuden skal boligen udluftes flere gange om dagen, men lad ikke vinduet stå åbent for længe. 5-10 minutters udluftning er tilstrækkeligt til at luften fornys, uden at vægge og gulv bliver afkølede. På den måde koster det meget lidt at varme den friske luft op.

Du må ikke lukke helt for varmen i ubenyttede rum, idet der derved kan opstå fugtskader.

I nattens løb dannes der meget vanddamp i soveværelset. En stor del samler sig i sengetøjet, som derfor bør udluftes grundigt.

Det er desuden en god regel at vende madrassen hyppigt.

Der bør ikke tørres tøj i boligen.

Møblerne bør holdes i en passende afstand fra ydervæggene, så luften kan komme til, og der ikke samles fugt bag møblerne.
Mugpletter dannes særligt bag møbler og skabe, der står for tæt mod ydervæggene. Væggene bliver kolde, og der opstår derfor fugtighed.

Mugdannelse kan standses eller nedsættes på følgende måde:

•På tapet og plastmalede vægge ved afbørstning og strygning med kloraminopløsning (2 tabletter pr. liter vand holder et par måneder.)

•På tøj ved afbørstning af det yderste lag mug, derefter børstning med en børste dyppet i en blanding af 1 del sprit, 1 del salmiakspiritus og 3 dele vand (pas på farverne) og endelig udluftning af tøjet.

Hvis der alligevel opstår fugtgener så tal snarest med ejendomskontoret. Problemerne er lettere at afhjælpe, når der gribes ind i tide.

Læs desuden 10 gode råd til at undgå skimmelsvamp her

Der kan desuden læses mere om skimmelsvamp på www.skimmel.dk